Shibari är en japansk konstart som innebär att binda någon med rep på ett estetiskt och ibland sensuellt sätt. I modern kontext är det ofta kopplat till BDSM och används som ett sätt att utforska makt, tillit, och kroppens form.
Shibari är en gammal japansk konstart som har kommit att bli en unik och ofta sensuell form av kroppskonst. Ursprunget ligger i traditionella japanska metoder för att binda fångar, en teknik känd som hojojutsu, som användes av samurajer för flera hundra år sedan.
Med tiden utvecklades denna praktiska användning av rep till en mer konstnärlig och estetisk form av uttryck, där fokus ligger på att skapa vackra och intrikata mönster på kroppen. Men även för maktförskjutning och utlevnad.
Ett sätt att mötas
Idag är shibari mycket mer än bara ett sätt att binda någon. Det handlar om tillit, intimitet och en djup förbindelse mellan den som binder och den som blir bunden. Repen används för att skapa en känsla av närvaro och att vara i nuet, och varje drag och knut är en del av en gemensam resa.
Det handlar inte bara om att skapa en visuell effekt, utan mer om att framkalla en känslomässig och fysisk upplevelse. Shibari kan vara både meditativt och utmanande, där kroppens linjer och former lyfts fram genom repens mönster.
Det ljusa repet är hampa, och det mörkare är ett juterep.
Repen som används är oftast gjorda av naturmaterial som jute eller hampa. Framför allt används juterep. De ger bra friktion vilket gör knutarna säkrare. Båda materialen är hållbara men hampa ger något mindre friktion, och är istället lite snällare mot huden.
Repens längd och tjocklek varierar beroende på vilken typ av bindning eller mönster som ska skapas. Ofta är repen omkring 6-8 millimeter i tjocklek, och drygt 8-10 meter långa. De kan klippas i kortare längder, och man gör då en ändknut där repet klippts av.
Juterep för shibari, 10 meter
Hittas hos:
Obaie bondagerep nylon
Hittas hos:
Hamparep 10 meter, för shibari
Hittas hos:
Så går shibari till
Shibari kan utövas ensam eller i par. Gör du det ensam binder du på dig själv, så kallad självshibari. Det är många som sysslar med det för att få uppleva känslan av att bli bunden, och för att utveckla sin teknik. Men det är också vanligt att du binder, eller blir bunden, av någon annan.
För att utöva shibari som par krävs det förberedelser och ett starkt fokus på säkerhet. Kommunikation mellan de inblandade är avgörande; båda parter behöver vara överens om gränser och förstå de risker som kan finnas.
Under det inledande samtalet kollar riggern (den som binder) av med bunnyn (den som blir bunden) hur dagsformen är, om den har smärta någonstans, om det finns sätt som den inte vill bli bunden på och andra relevanta frågor.
Den som binder kommer att linda repet runt kroppen på den som blir bunden. Rörelserna är oftast mjuka och noggranna för att säkerställa att repet ligger rätt mot huden och inte skapar obehag eller skada. Men det finns också andra former av shibari, där man exempelvis varierar tempo och närhet, för att skapa sensation. Utövas semenawa ingår även element av smärta.
Under knytet kan den som är bunny hamna i något som kallas för subspace. Det kan upplevas som ett rus eller att man är hög – ett slags trans. Att man spacar beror på att kroppen skickar ut signalsubstanser som påverkar den.
Efteråt, när kroppen balanserar tillbaka alla hormoner, kan många istället uppleva en dipp. Den kan komma direkt efter, men även dagen därpå. Därför är det viktigt att man tar sig tid att landa tillsammans, har after care – en form av eftervård som exempelvis kan bestå av massage eller kramar beroende på vad man tycker om, och att man kommunicerar även dagen efteråt för att se så att båda mår bra.
Från nybörjare till proffs
Det finns många olika tekniker inom shibari, allt från enkla bindningar som omfamnar handled eller fotled, till mer avancerade mönster som täcker större delar av kroppen i geometriska former.
Ett känt mönster är Hishi-Karada, eller diamantmönster som många kallar det på svenska. Det är ett knyt där repen slingrar sig runt kroppen och skapar ett vackert nätverk. Varje rörelse och varje knut är noggrant övervägd för att skapa både säkerhet och estetisk skönhet.
Inom shibari kan du antingen utöva floorplay, semi-suspension eller suspension. Det är också i den ordningen utvecklingen går. Du börjar med floorplay, och knyter då – eller blir knuten på – en matta på golvet. Efter månader av träning går vissa vidare till semi-suspension. Semisuspension innebär att en del av kroppen stannar på mattan medan en eller flera kroppsdelar lyfts upp. Det sitter då en ring eller en bambu fäst i taket, som repen löper igenom/över för att föra exempelvis ett ben upp i luften.
Shibari kan också inkludera suspendering (hel-suspension), där den bundna personen lyfts helt från marken med hjälp av rep. Detta är en mer avancerad form som kräver stor skicklighet och erfarenhet för att utföras säkert av riggern – och förstås en bunny som känner sin kropp och sina gränser väl.
Grundtekniker och knutar inom shibari
Det finns olika tekniker och knutar i shibari, från enkla bindningar till mer komplicerade mönster. De allra mest grundläggande knutarna du lär dig först är dessa:
- Single column tie: En grundläggande knut för att säkra en handled eller vrist.
- Double column tie: Används för att binda två kroppsdelar tillsammans, såsom två handleder eller två anklar.
När du har bemästrat dessa två knutar kan du börja öva på olika typer av mönster, dessa kallas för harnesses. Ett chest harness är ett mönster på överkroppen, medan ett hip harness är ett mönster som löper i området där höfterna sitter. Ett leg harness är således ett mönster som löper över benet (eller benen om du binder ihop dem).
En relativt bra nybörjarharness för ett ben, som du även kan knyta på dig själv, är futomomo. Detta är en klassisk teknik där låret binds ihop med underbenet, vilket skapar en böjd och fixerad position av benet. Det är en populär bindning på grund av dess stabilitet och det vackra mönster det skapar längs benet.
På överkroppen är en takakote (TK) en av de mest grundläggande. Armarna placeras bakom ryggen (såsom på bilden ovan) och binds ihop med repet, som sedan lindas runt bröstet för att skapa ett stabilt mönster.
Denna harness ger en känsla av inramning och trygghet. Den fungerar också mycket bra som en bas för mer komplexa bindningar. Den klassiska versionen inkluderar två till tre repomgångar runt överarmarna och bröstet, som håller allt på plats.
Viktigt att lära sig kroppens nerver och signalsystem
Eftersom shibari innebär att du skapar tryck mot kroppen, innebär det även att denna konstform är förenad med risker. Men vet du var kroppens nerver löper, och känner igen och kan tolka de signaler som kroppen ger ifrån sig när den inte mår bra, så minskar du riskerna.
Vi kommer inte att gå igenom kroppens alla nerver här, det blir en alldeles för lång artikel. Utan vi konstaterar att den som avser syssla med shibari också bör (läs ska) läsa på om detta noggrant.
Mer om säkerhet
Nerver i kläm kan ge bestående nervskador, och följder såsom att personen inte längre kan använda kroppsdelen på samma vis som innan.
En erfaren rigger eller bunny förstår skillnaden på en blodåder i kläm och en nerv i kläm. Den kan även förstå vilket rep som behöver flyttas eller vilken del som behöver göras om. Men som nybörjare kan det vara mycket svårt att förstå skillnaden. Därför är det viktigt att:
- Alltid ha en repsax nära till hands när du binder, eller säkerställ att riggern har en sådan om du blir bunden. Uppstår en situation där en nerv ligger i kläm och du inte kan binda upp fort – eller att den som blir bunden får panik, blir yr eller får svårt att andas – så måste situationen kunna lösas snabbt.
- Knyt aldrig nära armbågar och knän.
- Knyt inte hårt runt handleder utan begränsa kroppen genom att begränsa andra kroppsdelar.
- Se till att rep som klämmer mot övre delen av armarna inte klämmer mot radialnerven.
- Om den som blir bunden domnar i händer, fötter eller andra kroppsdelar, knyt upp.
Läs mer
- Tips: 18 sexleksaker för dig som vill börja med BDSM
- Säkerhetstips när du kombinerar bondage med vibrator
- Vilken vibrator passar bäst för bondage?
- Kombinera vibratorer och bondage: Så tar du dina BDSM-lekar till nästa nivå
- Krydda sexet: 20 sexställningar som livar upp ert sexliv
- Tips: 21 sexmöbler till din sexiga dungeon